English (United Kingdom)Polish (Poland)

 

 

Kuźnia Kurpiowska w Pniewie Stowarzyszenie Puszcza Biała - Moja Mała Ojczyzna

Mapa mapa
Halina Witkowska - prezes Stowarzyszenia
ul. 18 Maja 8 Pniewo, 07-214 Zatory
tel. 691 193 269, 500 528 225
e-mail: kuzniakurpiowska@wp.
pl
www.kuzniakurpiowska.com

Kuźnia Kurpiowska jest miejscem spotkań ludzi, działających na rzecz dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego regionu, kultywujących tradycje Białej Puszczy Kurpiowskiej. Stowarzyszenie Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna opiekujące się izbą regionalną  realizuje swoje cele poprzez prowadzenie działalności wystawienniczej, warsztatowej, szkoleniowej i wydawniczej.

Posiadane certyfikaty
Polski Certyfikat Ekoturystyczny nr 2-2010-PCE od 12.12.2010

7 kunia
8 kunia
9 kunia
P7090633
P7090640
P7090641
P9221519
P9221535
P9221558
P9221567
P9221576
P9221578
P9221580
P9221584
P9221586
P9221587
P9221589
P9221590
01/18 
start stop bwd fwd
OFERTA

Zajęcia
Oferta skierowana jest do dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych. Uczestnicy warsztatów i lekcji muzealnych korzystają ze sprzętów i narzędzi dostępnych w Kuźni Kurpiowskiej. Zajęcia prowadzone są przez twórców ludowych z terenu Puszczy Białej.
Warsztaty rękodzieła ludowego:

  • palmy i pisanki – tradycyjne zdobnictwo wielkanocne;
  • od ziarenka do bochenka czyli wszystko o chlebie;
  • jak to z lnem było – tradycyjne tkactwo;
  • gliniany świat – jak powstawały garnki;
  • zielko – robimy tradycyjne wycinanki;
  • wiklinowe wyplatanie;
  • kowalstwo;
  • cuda malowane igłą – tradycyjny haft kurpiowski;
  • choinkowe cacka – zwyczaje i tradycje ludowe związane ze Świętami Bożego Narodzenia;
  • warsztaty trwają 2 godz./dziennie (w zależności od tematyki ustala się kilkudniowy cykl warsztatów). Grupy od 5 – 20 osób po wcześniejszym ustaleniu terminu.

Lekcje muzealne połączone z degustacją potraw regionalnych:

  • o dawnej kuchni kurpiowskiej i tradycyjnych recepturach;
  • Święta Wielkanocne i Bożonarodzeniowe;
  • spotkania z artystami;
  • lekcje trwają 3 godz. grupy od 5 – 20 osób po wcześniejszym ustaleniu terminu.

Zwiedzanie Kuźni Kurpiowskiej:

  • tradycyjne wnętrze chałupy z Kurpiowskiej Puszczy Białej, piękne meble, stroje, hafty, charakterystyczne pisanki, pająki, korony kwietne, wycinanki i tkaniny;
  • grupy zorganizowane do 50 osób. Kuźnia Kurpiowska czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 10:00 – 14:00 w sezonie od V – X, w przypadku innych dni lub miesięcy kontakt telefoniczny.

Ognisko – w sezonie  (od IV – IX):

  • obok Kuźni, przy malowniczej studni i w otoczeniu uli, jest miejsce na ognisko i spokojny odpoczynek,
  • grupa do 30 osób, po wcześniejszym ustaleniu terminu.

Punkt informacji turystycznej:

  • Kuźnia Kurpiowska pełni funkcję punktu informacji turystycznej regionu, w którym dostępne są dla osób odwiedzających bezpłatne materiały promocyjne o regionie (pochodzą one z Gminy Zatory, Pułtusk, Wyszków oraz Nadleśnictwa Pułtusk i Wyszków).

 

Wyżywienie
Proponowane produkty żywnościowe przeznaczone są dla osób odwiedzających Kuźnię Kurpiowską po wcześniejszym ustaleniu terminu oraz zamówieniu określonych produktów z naszej oferty.
Produkty związane są z tradycyjną kuchnią regionu, wśród których można wyszczególnić potrawy z tzw. kuchni wegetariańskiej.  
1.    Produkty przeznaczone do spożycia na miejscu – fafernuchy, grycoki, pampuchy, wędliny, kiełbasa i kaszanka z masarni lokalnej, sodziaki, kapusta postna, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, barszcz czerwony, ciasto drożdżowe, kapusta kiszona, krokiety, kawa, herbata, owoce i warzysz sezonowe, chleb pieczony na liściach chrzanu, prażucha.
2.    Produkty na wynos - fafernuchy, pampuchy, wędliny, kiełbasa i kaszanka z masarni lokalnej, sodziaki, ciasto drożdżowe, chleb pieczony na liściach chrzanu.
3.    Produkty z kuchni wegetariańskiej – fafernuchy, sodziaki, grycoki, pampuchy, kapusta postna, pierogi z kapustą i grzybami i barszcz czerwony.

Produkty i Usługi
Goście mogą zakupić wyroby lokalnych twórców ludowych – serwetki, pisanki, palemki, ceramikę artystyczną.

Ceny
Zwiedzanie Kuźni – dzieci 3 zł/os., dorośli 5 zł/os. (grupa do 30 osób).
Warsztaty i lekcje muzealne – 50 zł/1h (grupa do 20 osób).
Ognisko – cena do uzgodnienia.

Otwarte
Kuźnia Kurpiowska czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 10:00 – 14:00 w sezonie od V – X, w przypadku innych dni lub miesięcy kontakt telefoniczny 23 692 51 32;  691 193 269.

Dodatkowe informacje
Dla osób odwiedzających Kuźnię Kurpiowską dostępne są publikacje na temat regionu Puszczy Białej (do przejrzenia na miejscu);
Zwiedzający mogą nabyć piękne wyroby rękodzieła i sztuki ludowej.
Fafernuchy Stowarzyszenia Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych dnia 31 marca 21010r.  
Osoby współpracujące z Kuźnią są to twórcy ludowi z regionu laureaci licznych konkursów promujących sztukę ludową, uhonorowani licznymi dyplomami, certyfikatami za udział w wystawach, festiwalach i imprezach kulturalnych.  
Członkowie Stowarzyszenia należą do Stowarzyszenia Twórców Ludowych w Lublinie (4 osoby).

Obok Kuźni Kurpiowskiej jest rekonstrukcja prawdziwej kuźni, z paleniskiem i miechem kowalskim.








do góry










Tags: Zatory wyżywienie kultura i sztuka rzemiosło edukacja dla dzieci warsztaty certyfikat produkty
 
Strona wykonana w ramach wsparcia udzielonego przez Islandię, Liechtenstein, i Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz norweskiego Mechanizmu Finansowego, a także ze środków budżetu Rzeczpospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych
Sponsorzy
Patronat honorowy
Zadanie zostało dofinansowane ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki
Copyright © bugnarew 2010
Wykonanie netsites.pl